Sziasztok! :) Arra gondoltam ma kettő bejegyzést is írok ami két témát jelent. :)
Most arra gondoltam hogy nem a felszerszámozásról írok hanem a mérgező növényekről, mert ez is érdemes figyelembe venni,főleg ha általában a lovadat legelőn tartod!
Tegyük fel,hogy a lovad a napja nagyobb részét a legelőn,karámban tölti. Ezért ügyelned kell a legelő vagy karám tisztaságára és a MÉRGEZŐ növényekre! Írtam egy rövid listát a mérgező növényekről amit érdemes leírni egy papírra és utána megnézni képeken,hogy felismerd a karámban,hogy azután azonnal eltakaríthasd a lovad karámjából!
A MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK:
- tölgy
- páfrány
- aggófű
- rododendron
- tiszafa
- repkény
Ezek a lovak számára nagyon mérgezőek!!! (viszont az emberek számára nem mérgező,tehát mi nyugodtan kesztyű nélkül is kihúzhatjuk a karám környékéről!)
Remélem hasznos dolgot írtam nektek! :)
Képek a mérgező növényekről!
Sziasztok!
Bocsi de a mérgező növényekről elfelejtettem képeket rakni fel nektek,úgyhogy ezt most bepótolom! (tehát ebben a bejegyzésben semmi új nem lesz csak képek!)
A tölgy:
A páfrány:
Az aggófű:
A rododendron:
A tiszafa:
A repkény:
Takarmányozás,etetés:
Sziasztok! Most nem a mérgező növényekről,hanem a lovak számára az igazi kajáról írok nektek! :-)
Minden lovat egyedi módon kell takarmányozni és etetni. Koruk,felépítésük ,nemük, fajtájuk illetve az általuk végzett munka függvényében kell összeállítaniuk étrendjüket. A két véglet a következő:
- Vannak olyan lovak, melyek szinte a friss levegőn is megélnek-rájuk használjuk a könnyen tartható vagy jó takarmányhasznosító kifejezést.
- Más lovakat hiába táplálnak nagy mennyiségű és jó minőségű takarmánnyal,mégis csont és bőr benyomást keltenek-őket nevezik (értelem szerűen) rossz takarmányhasznosítónak.
Tipp: A lovak jobban szeretik a kisebb falatokat,ezért célszerű egy répát több darabra vágni így hosszabb ideig lefoglalhatjuk! :-)
A táplálék alkotóelemei:
Rost: a jó működéshez a motort táplálni kell. Megtalálható: minden abrakban-fű,széna, silózott széna.
Fehérje: a test sejtjeit építi fel. A fehérjére ló növekedéséhez,az izom építéshez és a szövetek ütések vagy egyéb sérülések utáni felépüléshez szükséges. Megtalálható: számos gabonában és a friss fűben.
Szénhidrátok:ezek a szerves vegyületek megtalálhatók a legtöbb ételben, a cukorba,keményítőben és a cellulózban. A növényi anyagok nagyjából 75%-a szénhidrát,így az első számú energiaforrás a ló számára.Megtalálható: gabonákban és a friss fűben.
Zsírok:ezek biztosítják a legtöbb kalóriát ,melyből energiához jut lovunk. Ha nem használódnak el a fizikai igénybevételkor,akkor lerakódhatnak zsírként a testen, és túlsúlyhoz vezethetnek.Megtalálhatók: az olaj formájában a gabonamagvakban,vagy folyékony formában adható a táplálékhoz.
Vitaminok és ásványi anyagok: ezek az összetevők is életbevágóan fontosak a test jó kondícióban tartásához. Jelen vannak a zöld növényekben és a gabonamagvakban. Segítenek abban, hogy a ló egészséges maradjon.
Takarmányok: a tömegtakarmány az étrend legfőbb eleme. Ez lehet fű, széna, silózott széna ,rövid vagy hosszú szárú (lucerna-vagy szalmaszecska).
Sziasztok! :)
Gondoltam,hogy most nem azokról a takarmányokról írok amik egészségesek,hanem az egészséges és finom lónyalánkságokról esik szó e bejegyzésemben...:)
(amúgy nagyon egyszerű elkészíteni egy ilyen nyalánkságot,és mégis nagyon finomak a pacik számára!)
Répacsemege:
Hozzávalók:
- Répa
- Juharszirup
- Zab
Mártsuk a répát a juharszirupba,majd a zabba-és máris kész a csemege!
Jó étvágyat a paciknak! :)
Lócukorka:
Hozzávalók:
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g korpás zabpehely
- 225 g cukorrépaszirup vagy méz
Elkészítése:
Gyúrjunk nyúlékony tésztát,a hozzávalókból.
Ha a tészta túl kemény,öntsünk hozzá vizet,ha túl vékony,szórjunk bele lisztet.
Formázzunk tetszés szerinti formájú apró süteményeket a tésztából.
Melegítsük elő a sütőt 180˙C-ra és süssük keményre a süteményt,de ne égessük oda!
Jó étvágyat pacik! :)