Takarmányozás

Sziasztok! :)  Arra gondoltam ma kettő bejegyzést is írok ami két témát jelent. :)
Most arra gondoltam hogy nem a felszerszámozásról írok hanem a mérgező növényekről, mert ez is érdemes figyelembe venni,főleg ha általában a lovadat legelőn tartod!

Tegyük fel,hogy a lovad a napja nagyobb részét a legelőn,karámban tölti. Ezért ügyelned kell a legelő vagy karám tisztaságára és a  MÉRGEZŐ növényekre! Írtam egy rövid listát a mérgező növényekről amit érdemes leírni egy papírra és utána megnézni képeken,hogy felismerd a karámban,hogy azután  azonnal eltakaríthasd a lovad karámjából!

A MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK: 


  • tölgy 
  • páfrány
  • aggófű
  • rododendron
  • tiszafa
  • repkény 
Ezek a lovak számára nagyon mérgezőek!!!  (viszont az emberek számára nem mérgező,tehát mi nyugodtan kesztyű nélkül is kihúzhatjuk a karám környékéről!)

Remélem hasznos dolgot írtam nektek! :) 














Képek a mérgező növényekről!

Sziasztok!
Bocsi de a mérgező növényekről elfelejtettem képeket rakni fel nektek,úgyhogy ezt most bepótolom! (tehát ebben a bejegyzésben semmi új nem lesz csak képek!)

A tölgy: 
A páfrány: 

Az aggófű: 


A rododendron: 


A tiszafa: 



A repkény: 














Takarmányozás,etetés: 
Sziasztok! Most nem a mérgező növényekről,hanem a lovak számára az igazi kajáról írok nektek! :-) 

Minden lovat egyedi módon kell takarmányozni és etetni. Koruk,felépítésük ,nemük, fajtájuk illetve az általuk végzett munka függvényében kell összeállítaniuk étrendjüket. A két véglet a következő: 

  • Vannak olyan lovak, melyek szinte a friss levegőn is megélnek-rájuk használjuk a könnyen tartható vagy jó takarmányhasznosító kifejezést. 
  • Más lovakat hiába táplálnak nagy mennyiségű és jó minőségű takarmánnyal,mégis csont és bőr benyomást keltenek-őket nevezik (értelem szerűen)  rossz takarmányhasznosítónak. 


Tipp: A lovak jobban szeretik a kisebb falatokat,ezért célszerű egy répát több darabra vágni így hosszabb ideig lefoglalhatjuk! :-) 

A táplálék alkotóelemei: 

Rost: a jó működéshez a motort táplálni kell. Megtalálható: minden abrakban-fű,széna, silózott széna. 
Fehérje: a test sejtjeit építi fel. A fehérjére  ló növekedéséhez,az izom építéshez és a szövetek ütések vagy egyéb sérülések utáni felépüléshez szükséges. Megtalálható: számos gabonában és a friss fűben. 

Szénhidrátok:ezek a szerves vegyületek megtalálhatók a legtöbb ételben, a cukorba,keményítőben és a cellulózban. A növényi anyagok nagyjából 75%-a szénhidrát,így az első számú energiaforrás a ló számára.Megtalálható: gabonákban és a friss fűben.

Zsírok:ezek biztosítják a legtöbb kalóriát ,melyből energiához jut lovunk. Ha nem használódnak el a fizikai igénybevételkor,akkor lerakódhatnak zsírként a testen, és túlsúlyhoz vezethetnek.Megtalálhatók: az olaj formájában a gabonamagvakban,vagy folyékony formában adható a táplálékhoz.
  
Vitaminok és ásványi anyagok: ezek az összetevők is életbevágóan fontosak a test jó kondícióban tartásához. Jelen vannak a zöld növényekben és a gabonamagvakban. Segítenek abban, hogy a ló egészséges maradjon. 

Takarmányok: a tömegtakarmány az étrend legfőbb eleme. Ez lehet fű, széna, silózott széna ,rövid  vagy hosszú szárú (lucerna-vagy szalmaszecska). 



Sziasztok! :) 
Gondoltam,hogy most nem azokról a  takarmányokról írok amik egészségesek,hanem az egészséges és finom lónyalánkságokról esik szó e bejegyzésemben...:) 
(amúgy nagyon egyszerű elkészíteni egy ilyen nyalánkságot,és mégis nagyon finomak a pacik számára!) 
Répacsemege: 
Hozzávalók: 

  • Répa 
  • Juharszirup
  • Zab 
Elkészítése: 
Mártsuk a répát a juharszirupba,majd a zabba-és máris kész a csemege! 
Jó étvágyat a paciknak! :) 
Lócukorka: 
Hozzávalók: 
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt 
  • 150 g korpás zabpehely 
  • 225 g cukorrépaszirup vagy méz 


Elkészítése: 
Gyúrjunk nyúlékony tésztát,a hozzávalókból. 
Ha a tészta túl kemény,öntsünk hozzá vizet,ha túl vékony,szórjunk bele lisztet.
Formázzunk tetszés szerinti formájú apró süteményeket a tésztából. 
Melegítsük elő a sütőt 180˙C-ra és süssük keményre a süteményt,de ne égessük oda! 
Jó étvágyat pacik! :)